Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rihanna

 

  Rihanna

                         Rihanna

 • Születési név

 • Robyn Rihanna Fenty

 • Becenév

 • RiRi

 • Születési idő

 • 1988. február 20.

 • Születési hely

 • St. Michael, Barbados

 • Foglalkozás

 • énekesnõ

 • Családi állapot

 • hajadon

 • Partner

 • Matt Kemp

 • Magasság

 • 173 cm

 • Eredeti hajszín

 • Fekete

 • Szemszín

 • Barna

 • Csillagjegy

 • Vízöntő

Életrajz:

Robyn Rihanna Fenty, vagyis Rihanna 1988. február 20-án látta meg a napvilágot Saint Michael városában, Barbados-on. Édesapja, Ronald Fenty barbadosi és ír származású, édesanyja, Monica Fenty guyanai és afro-guyanai származású. Van két öccse. Tizennégy éves korában szülei elváltak.

Rihanna becenevei: RiRi, Caribbean Queen,The Barbados Babe,The New Princess of Pop, Thunder Thighs. Queen Of The R&B

A Charles F. Broome Memorial School-t és a Combermere School-t végezte el Barbados-on. 15 évesen a középiskolában lánycsapatot alapított, melynek másik két tagja az osztálytársnõi voltak. Ugyan ebben az évben fedezte fel Rihannát Evan Rogers producer, aki épp jól megérdemelt nyaralását töltötte akkor a szigeten. Így nyilatkozott Rihannáról és a csapatról: ,,Amikor belépett a szobába, olyan volt, mintha a másik két lány ott se lett volna.” A hölgy rögtön elbûvölte a producert, akit szintén meglepetés ért, amikor a muzikális oldalára tértek a dolognak: Rihanna a Destiniy’s Child egyik dalát, az Emotion-t énekelte, és meg is gyõzte Rogers-t.A következõ évben Rihanna és édesanyja Rogers amerikai otthonába, Stamford-ba, Connecticut államba utaztak. Ekkor már szabadon próbálkozhattak az USA-ban is, hiszen már elmúlt 16 éves, így napi négy órát dolgozhatott. Carl Sturken segített Rihannának, akivel egy négy dalt tartalmazó demót vettek fel, ami többek között tartalmazta a késõbbi világsikert meghozó „Pon de Replay” címû számot. Az elkészült demót több lemezkiadóhoz is elküldték, de igazán a Jay-Z vezette Def Jam érdeklõdését keltette fel. Meghívták a stúdióba, hogy énekeljen nekik élõben is, és Jay-Z-t annyira lenyûgözte, hogy rögtön szerzõdtette.

 

MUSIC OF THE SUN & A GIRL LIKE ME (2005-2006)

Elsõ albuma, a Music of the Sun 2005. augusztus 30-án jelent meg az USA-ban, majd a Billboard 200-as listáján rögtön a 10. helyen nyitott, ami valljuk be nem kis teljesítmény egy teljesen ismeretlen elõadótól. Az album elég vegyes kritikát kapott a kritikusoktól, a Rolling Stone magazin az öt kiadható csillagából mindössze 2,5-öt adott.
Az albumról kettõ dal jelent meg kislemezen: a “Pon de Replay” és az “If It’s Lovin’ That You Want”. Elõbbi a Billboard Hot 100 listáján az elõkelõ második helyet foglalta el, majd ezzel egy idõben 15 országban szerepelt a top 10-ben. A második dal, az "If It's Lovin' that You Want” nem lett olyan sikeres, mint a „pon de Replay”, de ez is egy kellemes nyári sláger lett. Helyezései: az USA-ban mindössze a 36. helyig jutott, a UK Singles Chart-on épphoy lecsúszott a top 10-rõl: 11. lett. Igazából nem teljes mértékig igaz a kijelentés, miszerint csak két singel jelent meg, hiszen Japánban megjelent a „Let Me” is, ami a nyolcadik helyezést érte el.
Második albuma, A Girl Like Me 2006. áprilisában jelent meg. A Billboard 200 listán az ötödik helyen nyitott, majd nemsokára elérte a platina státuszt is. Igazán ezzel az albummal robbant be kitörölhetetlenül a popiparba, és a világmédiába. Elsõ kislemeze is bizonyítja, az S.O.S a Billboard 100-on elsõ helyezett lett, és így Rihannának ez volt az elsõ number 1 dala. A soron következõ kislemeze, az Unfaithful szintén rekordokat döntögetett, majd a harmadik kimásolt dal, a We Ride már mérsékeltebb sikereket ért el. Soron következõ listaostromló száma, a Sean Paul-lal készített "Break It Off” változó sikereket aratott: az 52. helyrõl a tizedikre, majd a kilencedikre ugrott. A kritikusolk szerint az album eléggé változatos, a Rolling Stone magazin szerint nagyjából ugyan olyan mint az elõzõ, de jobb.

GOOD GIRL GONE BAD (2007-2008)

2007. elején Rihanna stúdióba vonult többek között Ne-Yo-val, Stargate-tel, és Timbaland-del, hogy rögzítse következõ nagylemezét, a Good Girl Gone Bad-et. A megjelenés 2007. június 5-én volt esedékes. Az albumon eddig csak világslágerek voltak, kezdve a sort a Jay-Z-vel közösen elõadott "Umbrella”, ami példálul az Egyesült Királyságban 10 hétig volt a number 1 pozícióban. A dal a Rolling Stone magazin 100 Best Songs of 2007. (2007. 100 legjobb száma) listáján harmadik helyezést ért el. Következõ kislemezei az albumról, a "Shut Up and Drive”, "Don't Stop The Music” és "Hate That I Love You”. Például a "Don't Stop the Music" a Billboard Hot 100-on csak harmadik lett, addig több országban az elsõ helyet szerezte meg magának.
A Good Girl Gone Bad-et újra megjelentették Good Girl Gone Bad: Reloaded címen 2008. június 17-én. A változás csak annyi volt, hogy három plusz dalt tartalmazott: a “Take a Bow”-t, ami már nem meglepõ módon szintén number 1 lett; a Maroon 5-al közös “If I never See Your Face Again”-t, és a “Disturbia”-t. Ez utóbbi dal lett Rihanna negyedik elsõ helyig jutott single-je.

RATED R (2009.)

2009. augusztusában Jay-Z-vel és Kanye West-tel elkészítette a ‘’Run This Town’’ címû dalt, mely néhány héttel késõbb a Billboard Hot 100 listáján másodiki helyezést ért el, s további öt országban bekerült az elsõ tízbe. 2009. szeptember 14-én a trió a The Jay Leno Show-ban adta elõ dalát.
Rihanna jelenleg is dolgozik negyedik stúdioalbumán Justin Timberlake-kel, Tyson Ritter-rel (az All-American Rejects-bõl), Drake-kel, Ne-Yo-val, és Akon-nal.
2009. október 8-án készítette el Ellen von Unwerth az album fotósorozatát Berlinben. A korong várható megjelenése 2009. november 23-ra esedékes, s a címe Rated R lesz. Az album elsõ kislemezét a Russian Roulette c. dalból adták ki 2009. október 20-án.

 

KARRIERJE:

2009-ben besegített T.I.-nak, és együtt elõadták a “Live Your Life” címû számot. Mivel ez a dal is elõkelõ pozíciókat foglalt el a különféle listákon, ezért Rihannát a második legsikeresebb mai énekesnõnek emelte. Az elsõ - a média szerint nagy riválisa, a való életben persze nem tudni, hogyan éreznek egymás iránt – Beyoncé.
Amerikában a Good Girl Gone Bad-bõl, és az újra kiadott verzióból együttesen több mint két millió példányt adtak el, kétszeres platinalemez lett, és egy RIAA kitüntetést is szerzett. Ezek után nem meglepõ, hogy Rihannának ez a legtöbb példányszámban elkelt albuma.
A 2007-es MTV Video Music Awards-on négy jelölést kapott,melybõl kettõt meg is nyert: a Single of the Year és a Video of the Year kategóriában. 2008-ban a Grammy Awardson hat jelölést kapott: Song of the Year, Record of the Year, Best Rap/Sung Collaboration for "Umbrella", Best Dance Recording for "Don't Stop The Music", Best R&B Performance by a Duo or Group, Best R&B Song for "Hate That I Love You". Ebbõl a Best Rap/Sung Collaboration kategóriában az “Umbrella”-val nyerte meg elsõ Grammy díját. A 2008-as American Music Aeards-on is két díjat nyert: Favorite Pop/Rock Female Artist és Favorite Soul/R&B Female Artist kategóriában.
A díjnyertes album turnéja 2007. szeptember 12-én kezdõdött, melyben bejárta az USA-t, Kanadát és Európát.
2008. április 16-án közremûködött Lupe Fiasco-van és N.E.R.D.-del Kanye West Glow in the Dark Tour nevû turnéjában.
2009. április végén az amerikai People magazin megírta, miszerint Rihanna stúdióba vonult Brian Kennedy producerrel, és azokat a hírek is kiszivárogtak, hogy Ryan Tedderrel három dalon dolgoznak.

Galéria:

http://static.fan-site.hu/pic/kepek/55001-56000/55465.jpg

http://static.fan-site.hu/pic/kepek/59001-60000/59834.jpg

http://static.fan-site.hu/pic/kepek/53001-54000/53476.jpg

http://static.fan-site.hu/pic/kepek/40001-41000/40378.jpg

http://static.fan-site.hu/pic/kepek/24001-25000/24003.jpg